NahoruPracovněprávní úprava
Základní povinností zaměstnavatele vůči zaměstnancům
plynoucí ze zákoníku práce je poskytnutí přestávky v práci pro jídlo a
oddech. Podle
§ 88 zákoníku práce musí být přestávka
poskytnuta nejdéle po 6 hodinách nepřetržité práce (u mladistvích po 4,5
hodinách) a musí trvat nejméně 30 minut.
Dále zákona č. 309/2006 Sb., o zajištění dalších
podmínek bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, nařizuje v § 2 zaměstnavatelům
zajistit vhodné prostory pro odpočinek a stravování zaměstnanců z hlediska
bezpečnosti a hygienických požadavků, zejména s ohledem na vhodné stanovení
rozměrů, provedení a vybavení.
To je však z hlediska pracovněprávní úpravy vše. Zákony
nenařizují žádný povinný příspěvek zaměstnavatele na stravování svých
zaměstnanců, ani přesně neuvádějí, jak stravování organizovat. Zaměstnavatel má
v tomto směru poměrně dostatek volnosti. Nutno však zdůraznit, že vhodně
zvolené formy závodního stravování mohou vést k lepší organizaci práce a jsou
daňově zajímavé jak pro zaměstnavatele, tak pro zaměstnance.
NahoruBenefit zaměstnance pohledem daně z příjmů
Z pohledu zaměstnance je zásadní ustanovení
§ 6 odst. 9 písm. b)
zákona o daních z příjmů (dále jen ZDP), podle něhož je příjmem, který je
osvobozen od daně z příjmů ze závislé činnosti, hodnota stravování
poskytovaného jako nepeněžní plnění zaměstnavatelem zaměstnancům ke spotřebě na
pracovišti nebo v rámci závodního stravování zajišťovaného prostřednictvím
jiných subjektů.
Výše osvobození tedy není shora nijak limitována,
předpokladem je pouze její poskytnutí formou nepeněžního plnění.
Povinnosti vzhledem ke zdravotnímu a sociálnímu
pojištění
Jelikož je příjem zaměstnance plynoucí mu ve formě
závodního stravování osvobozeným příjmem od daně z příjmů ze závislé činnosti,
nevstupuje ani do vyměřovacího základu pro pojistné na zdravotní a sociální
pojištění. Uvedené plyne z ustanovení
§ 5 odst. 1 zákona č. 589/1992 Sb.,
o pojistném na sociální zabezpečení, a z
§ 3 odst. 1 zákona č. 592/1992 Sb.,
o pojistném na všeobecné zdravotní pojištění. Jen na okraj doplňme, že toto by
neplatilo pro pracovníka v pracovním vztahu uzavřeném podle cizích právních
předpisů, protože ten má stanoven vyměřovací základ pro sociální a zdravotní
pojištění jinak.
NahoruPohled zaměstnavatele
O co jednodušší byl pohled zaměstnance, o to složitější
je pohled zaměstnavatele. Aby mohly být náklady zaměstnavatele spojené
se stravováním zaměstnanců daňově účinné, je třeba splnit podmínky zakotvené v
§ 24 odst. 2 písm. j) bod 4
ZDP.
Podle tohoto ustanovení má zaměstnavatel dvě
možnosti, jak získat při poskytování stravování zaměstnancům daňový
náklad:
poskytuje-li stravování ve vlastním stravovacím zařízení, jsou u
něho daňově účinnými všechny související náklady kromě hodnoty potravin;
poskytuje-li příspěvky na stravování zajišťované prostřednictvím
jiných subjektů, pak je u zaměstnavatele daňovým nákladem příspěvek při
současném naplnění následujících podmínek:
příspěvek je do výše 55 % ceny jednoho jídla za jednu
směnu,
příspěvek činí maximálně 70 % stravného vymezeného pro
zaměstnance státních organizací při trvání pracovní cesty 5 až 12 hodin (v roce
2011 je tento maximální limit stravného 74 Kč, z čehož odvodíme 70% limit
příspěvku 51,80 Kč).
Doplňujícími podmínkami v této variantě jsou
následující pravidla:
příspěvek lze uplatnit jako daňový náklad, pokud trvá přítomnost
zaměstnance v práci během směny aspoň 3 hodiny,
pokud by byla délka směny zaměstnance v úhrnu s povinnou
přestávkou v práci (viz předchozí) delší než 11 hodin, lze poskytnout další
příspěvek,
příspěvek na stravování nelze jako daňový náklad zaměstnavatele
uplatnit v případě zaměstnance, kterému v průběhu směny vznikl nárok na stravné
podle zákoníku práce.
Z uvedeného vyplývají následující možnosti
zaměstnavatele:
Zaměstnavatel poskytuje stravování zaměstnancům ve vlastním
stravovacím zařízení (této variantě vyhoví i případ, kdy přípravu a výdej
jídel zajistí pro zaměstnavatele na základě např. mandátní smlouvy jiný
subjekt].
Zaměstnavatel zabezpečí stravování zaměstnanců
prostřednictvím cizích subjektů např. v restauračním zařízení, v závodní
jídelně jiného zaměstnavatele (do této kategorie patří i případ, kdy
zaměstnavatel sice má…